2023 Bu Burçlara Çok İyi Gelecek!
6 Ocak 2023Cildin En Büyük 9 Düşmanı!
17 Ocak 2023Yaşlanma karşıtı (anti-aging) dermokozmetik ürünleri kullananların sıklıkla duyduğu iki kavram retinol ve retinal… Ancak cilt üzerinde etkili rol oynayan retinol ve retinal çoğu zaman tam anlaşılamıyor ya da birbirine karıştırılıyor. Biz de bu karışıklığı ortadan kaldırmak ve bu retinoid’lerin tam olarak ne olduğu ne işe yaradığı ve aralarındaki farkları sizler için ele aldık.
İnsan yaş aldıkça ciltteki kolajen, nem ve elastikiyet azalmaya başlar. Ayrıca zararlı UV ışınları, düzensiz uyku, stres, kötü beslenme alışkanlığı gibi nedenler de cildin çok daha hızlı yaşlanmasına neden olabiliyor. Estetik operasyon geçirmek istemeyen ancak kaliteli bir şekilde yaş almak isteyenler farklı cilt bakım ürünlerine yöneliyor. Yaşlanma karşıtı içeriklerden bir tanesi olan retinoid’ler anti-aging ürünlerde sıklıkla kullanılıyor.
Retinoik asit, retinal, retinol temelde hepsi birer retinoid formüldür. Retinoidler esasen A vitamininin birer versiyonudur. Bu içerik uzun vadeli kullanıldığı takdirde yaşlanmayı geciktirmekle beraber akne gibi cilt problemlerinin önüne geçmeye de yardımcı olur. Cilt bariyerini güçlendirme, cildin yenilenme sürecini hızlandırma gibi önemli özellikleri bulunur.
Retinal Nedir?
Retinoid’lerin kozmetik sektöründe kullanılan 3 farklı formu vardır. Retinal, retinoik asitten sonraki en güçlü formdur. Retinaller, retinaldehit adıyla da bilinen içeriklerdir. Bu form, piyasadaki en güçlü ve en pahalı cilt bakım içeriği olarak bilinir. Retinal bu denli güçlü bir yapıya sahip olduğundan piyasada nadiren bulunur. Retinal direkt olarak retinoik asit formuna dönüştüğü için ciltte yüksek bir etki ortaya çıkarıyor. Retinal serum çeşitleri içerisinde bu güçlü bileşen yer almaktadır.
Retinal, retinolden 11 kat daha hızlı bir moleküldür. Gece onarım döngüsünde cildin kendisini yenilemesine yardımcıdır. Kolajen üretimini desteklediği için ciltteki yaşlanma belirtilerini gidermeye de destek olur. Ciltte daha aydınlık, homojen bir görünüm ortaya çıkarmaya yardımcı olur.
A vitamininin yaşlanmayı geciktirme adına en önemli bileşen olduğu bilinir. A vitaminin formu olan retinal ciltteki ince çizgi görünümün de azalmasına yardımcıdır. Ciltte aydınlık bir görünüm ortaya çıkarmaya katkı sağlar. Özellikle cilt bakımına belirli bir yaşta başlayanlar için retinal serum gibi retinal ürünler, retinolden kat be kat fazla hızlı çalışır. Bunun anlamı mevcut kırışık ve ince çizgilerde en kısa sürede belirgin bir düzelmenin görülmesidir.
Retinol Nedir?
Retinol nedir ne işe yarar sorusunu cevaplamadan önce retinolün de bir A vitamini türü olmakla beraber yağda çözünebilir nitelikte bir bileşen olduğunu belirtelim. Retinol insan vücudunda karaciğerde depolanan bir bileşendir. Vücuttaki pek çok sistemin normal işleyişi açısından önemlidir. Cilt bakım ürünlerinde karşımıza sıklıkla çıkan retinol, retinal gibi yaşlanma belirtileri ile savaşır. Retinol hangi yaşta kullanılır diye soracak olursak retinol, kuru cilt görünümünü gidermek amacıyla kullanılacaksa 20’li yaşlardan itibaren kullanılabilir. Ancak eğer anti-aging yani yaşlanma karşıtı bakım için kullanılacaksa genellikle 30’lu yaşların başında kullanımına başlanıyor. Cilt bakımında retinol krem, retinol serum gibi çeşitler söz konusudur.
Retinal ve Retinol Farkı Nedir?
Retinoid formüllü içeriklerin A vitamininin bir türevi olduğunu söylemiştik. Retinol genel olarak retinoid asit içeriğini daha az barındırır. Serum ve kremlerde sıklıkla kullanılır. Bazı yüksek yoğunlaştırılmış retinoller reçete ile satılmaktadır. Retinol ve Retinalin arasındaki en büyük fark retinolün molekül yapısı gereği retinalden daha ağır çalışmasıdır. Retinal içerik çok daha hızlı hareket eder ve etkisini retinole oranla daha çabuk gösterir. Bununla beraber eğer cilt hassas ve alerjiye yatkın ise retinol cilt üzerinde kuruluk ya da kızarıklık yapabilmektedir.
Bu A vitamini türevlerinin hepsi de Beta Karoten’den Retinoik aside doğru yükselen bir seviyeye sahiptir ve cilt için son derece önemli, kanıtlanmış aktiviteye sahiptir. Hem retinal hem de retinoik asit diğer A vitaminlerinden 500 kat daha aktif olduğu için tercih sebebidir. Retinal cildi hızla eksfoliye eder ve aydınlatılmasına yardımcı olur. Ayrıca yağ-sebum dengesini düzenler. Kolajen üretimini uyarır. Epidermisi/dermisi yeniden şekillendirmeye katkı sağlar. Ayrıca antioksidan etkileri de vardır. Melanin üretimini engeller, cilt tonunu dengelemeye destek olur.
Retinalin en büyük avantajlarından bir tanesi de cildi tahriş etmemesidir. Yaz aylarında bile rahatlıkla kullanılabilen bir içeriktir. En hassas ciltlerde bile maksimum konfor sağlaması ile öne çıkar. Yani retinolden çok daha fazla aktif rolü vardır. Maliyetli olduğu için de ürünlerde nadiren kullanılır. Ancak cildinizde kapsamlı bir bakım istiyorsanız mutlaka retinale odaklanmanız önerilir.
Sonuç olarak retinoid’lerin çeşidi olan retinal ve retinol pek çok farklı cilt problemini ortadan kaldırmayı hedefler. Her ciltte aynı ürünü kullanmak elbette mümkün değildir. Çünkü her cildin ihtiyacı ve problemi farklıdır. Özellikle yaş almayla beraber ortaya çıkan çizgi, kırışıklık ve leke problemlerinde hangi ürünün seçileceğine doğru karar vermek gerekir. Yani herkesin cildi aynı ürünü kaldırmayabilir. Eğer cildinizi tanıyor ve ihtiyacını belirleyebiliyorsanız içerik seçimini de ona göre yaparak en iyi sonucu alabilirsiniz. Ancak hangi retinoid türünü kullanıyor olursanız olun mutlaka rutine ek güneş kremi uygulamasını da yapmalısınız.
Retinoid Türevleri Nasıl Kullanılmalı?
• Retinoid içerikli ürünleri daha iyi etki etmesi için mutlaka gece rutininize dahil edin.
• Retonidleri mümkünse haftada 1-2 defa kullanın.
• Cildiniz alışmaya başladıktan sonra kullanım sıklığını artırabilirsiniz.
• İlk kullanıma başlarken cildinizin içeriğe uygum sağladığından emin olmalısınız. Bu sebeple daha düşük konsantrasyonlu bir ürün kullanabilirsiniz.
• Retinoid içerikli ürün kullanırken mutlaka güneş kremi de uygulamalısınız. Bu son derece önemli. UNUTMAYIN.
Hazırlayan: Egemen TOKATLIOĞLU