Anti Aging Nedir?
6 Ekim 2022C Vitamini Serumu Nedir? Ne İşe Yarar?
29 Kasım 2022Cilt lekesi, cilt problemleri arasında en sık görülenlerden bir tanesidir. Cilt üzerindeki belirli bir bölgenin diğer alanlara göre daha koyu olması basit tabirle cilt lekesi olarak adlandırılır. Peki, bu cilt lekelerine ne sebep oluyor? Şimdi biraz bunu açalım…
Öncelikle “Melanin” kavramından bahsetmek gerek. Melanin cildimize doğal rengimizi veren pigmenttir. Esmerleşme, bronzlaşma hepsi melanin sayesinde olur. Melanin düzensizliğinde ise cilt lekesi dediğimiz şey ortaya çıkar. Melanin eksik oluşu ya da fazla oluşu cilt lekelerinin üzerinde önemli bir rol oynar. Cilt lekelerine karşı önlem almak için ise farklı yollar var. Cilt için özel olarak hazırlanmış dermokozmetik ürünler, cilt bakım ürünleri leke görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Cilt Lekesinin Ortaya Çıkma Nedenleri
Cilt lekesinin ortaya çıkması çok farklı nedenlere dayanabilir. Öncelikle güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkisinden bahsedebiliriz. Cildimiz normal şartlarda güneşe karşı dayanabilecek bir potansiyeldedir. Ancak günümüz şartlarında çok fazla kapalı ortamda vakit geçirdiğimizden cildin kendini savunma mekanizması da zayıflıyor. Bu sebeple güneş kremi kullanımı büyük bir artış gösteriyor.
Cilt tonunda eşitsizliğe neden olan UVA-UVB ışınları melanin birikimini tetikler. Cildinizde akne, siyah nokta gibi oluşumlar söz konusuysa fazla güneş bu oluşumların iyileşme sürecini de olumsuz etkiler. Lazer işlemleri ya da peeling sonrasında güneşe fazla maruz kalmak da yine leke sorununu tetikleyen bir durumdur. Kadınların emzirme sürecindeki hormonsal değişiklikleri, doğum kontrol ilaçları da leke oluşumunu tetikleyen önemli durumlardır.
Cilt lekeleri en çok elmacık kemikleri, burun üstü, alın ve dudak çevresinde kendisini gösterir. Bunun nedeni ise en fazla açıkta kalan ve güneşle sürekli olarak temas eden bölgelerimizin bu kısımlar olmasıdır. Yine fazla açıkta kalan sırt, omuz, el, bacak ve kolların yüzeyi de leke oluşumuna müsait bölgelerdir ve dikkatli olmak gerekir.
Cilt Lekelerine Karşı Ne Yapılabilir?
Leke oluşumuna karşı öncelikle tedbir alabilirsiniz. Örneğin dışarı çıkarken güneş kreminizi mutlaka uygulayın ve hatta yanınıza alın. Mevsim fark etmeksizin güneş kremi ya da losyonu kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Ozon tabakasındaki tahribat nedeniyle günümüzde kış aylarında bile cildimiz güneş ışınlarından etkilenebiliyor. Şapka, güneş gözlüğü, uygun kıyafetler de yine cildimizi koruyacağından leke problemine karşı önlem açısından önemlidir.
Eğer cildinizde leke görünümü varsa bunu azaltmak için ise pek çok farklı dermokozmetik ürün kullanabilirsiniz. Cilt serumları leke sorununda en sık kullanılan ürünlerin başında gelmektedir. Leke serumları genellikle günlük kullanılan krem ve nemlendiricilerin yetersiz kaldığı durumlarda, yoğun bir etki sağlaması amacıyla kullanılan ürünlerdir. Leke serumları cildi içten dışa doğru beslemeye yardımcı olur. Serumların temel amacı hızlı emilim göstererek leke sorununa hızlı bir çözüm bulmaktır.
Leke serumlarını kullanmak oldukça basittir. Su bazlı bir serumu temiz cildinize uyguladığınızda cildinizin alt bakasına hızla nüfuz ettiğini hissedersiniz. Bu serumların bir diğer önemli özelliği cildi nemlendirmesidir. Ayrıca sivilcelere karşı cildin direncini destekler, yaşlanma belirtilerini en aza indirmeye yardımcı olur.
Leke Serumu Ne Zaman Kullanılmalı?
Leke gidermeye yardımcı serumlar ciltte herhangi bir değişim görülmeye başlandığında kullanılmaya başlanabilir. Ciltteki deformeyi fark etmeye başladığınız anda uygun bir leke serumu kullanabilirsiniz. Normal cilt bakım rutininde kullanacağınız krem ya da losyonlar yeterli gelmeyebilir. Bu sebeple içeriği güçlendirilmiş bir leke serumu ile cildinizdeki ton dengesizliğini gidermeniz mümkün olabilir. Ciltte meydana gelen sivilce, siyah nokta, yaşlılık belirtileri için bu serumlardan faydalanabilirsiniz. Ancak serumların bir destek olduğunu unutmamak gerekir. Cilt tipine uygun bir bakım rutinine yine cilt sorununuza uygun bir serum eklediğinizde çok daha hızlı sonuç almanız mümkün olacaktır.
Hazırlayan: Egemen TOKATLIOĞLU